Odegaard var trist, spanjolene var euforiske. Sveits fikk også en flott start i europeisk kvalifisering

Spanias fotballspillere under trener Luis de la Fuentes premierskap begynte kvalifiseringen for opprykk til EM med en 3-0-seier over Norge. Landslagsdebutant Joselu scoret to mål. Kroatia på sin side vaklet på hjemmebane, slapp inn mot Wales i oppsettet og uavgjort 1-1. Sveitserne startet med en knusende 5-0-seier over Hviterussland.

Spanjolene fikk en flott start i Malaga og Olmo åpnet scoringen i det 13. minutt. Nordmennene, som manglet den skadde skuddstopperen Haaland, forsøkte å utligne, men hjemmelaget ble holdt tilbake av keeper Arrizabalaga. Favorittene ble først roet ned på slutten av innbytter Josela. Den spanske spissen scoret i det 84. og 85. minutt like etter at han kom fra benken, og scoret sine første mål for landslaget to dager før sin 33-årsdag.

Spillerne til «La Roja» vant hjemme i den 23. kampen i den europeiske kvalifiseringen på rad, en rekordserie i kampene om EM. Sist gang spanjolene vinglet foran fansen var i juni 2003 da de tapte 0-1 for Hellas.

Kroatia dominerte første omgang i Split, men ved mange anledninger klarte kun Kramarič i det 28. minutt. Fjorårets bronsemedaljevinnere i verdensmesterskapet bidro ikke til selvtilliten selv etter skiftende avslutninger og innbytter Broadhead utlignet i det tredje minuttet av oppbyggingen til den siste walisiske aksjonen.

Kroatene er det eneste laget som ikke har tapt hjemme i den europeiske kvalifiseringen. Etter i dag har de rekord med 27 seire og ni uavgjorte på 36 kamper.

Hviterussland kunne tatt ledelsen i det andre minuttet, men Khvaschinsky traff tverrliggeren. Da blinket Steffen med et rent hattrick. Den 31 år gamle Lugano-vingen scoret tre mål på 25 minutter. Samtidig har Steffen kun scoret én gang på landslagets siste 29 kamper. Etter sidebytte la kaptein Xhaka og innbytter Amdouni til flere sveitsiske mål.

Russland og Hviterussland ble utestengt fra alle internasjonale konkurranser i fjor etter starten på den russiske invasjonen av Ukraina. Imidlertid tillot Union of European Football Associations (UEFA) da det hviterussiske landslaget å starte kvalifiseringen under forutsetning av at de spiller en hjemmekamp på nøytral bane.

Representanter for Tyskland, som skal arrangere Euro 2024, har bedt om eksklusjon av Hviterussland. Mer enn hundre medlemmer av Europaparlamentet har henvendt seg til UEFA for dette. Likevel bestred hviterusserne kvalifiseringen.

Favorittposisjonen ble også bekreftet av Skottland, som slo Kypros 3-0 i Glasgow. Innbytter McTominay scoret to ganger på slutten, lagkamerat McGinn åpnet scoringen i det 21. minutt. Skottene leder den ufullstendige gruppe A-tabellen med spanjolene.