Juniorhockeyspillere i VM har reparert sitt blakkede rykte. Kulich åpnet tunnelene, så kom kanonaden

Tsjekkiske hockeyspillere slo Norge 8:1 i junior-VM i Gøteborg og tok igjen det tunge innledende tapet mot slovakene (2:6). Kaptein Jiří Kulich og en annen spiss Eduard Šalé strålte med hattrick. Kulich la også til en assist. Matyáš Melovský gjorde tre innspillinger.

Trener Patrik Augustas menn vant første periode 2-0 takket være treff fra Kulich. Selv om nordlendingene tapte i starten av andre omgang, la Aleš Čech og Šalé til flere mål til landslaget, som scoret to ganger før andre pause.

I tredje akt var også Matyáš Šapovaliv blant målskårerne, Šalé fullførte hattricket og Kulich like etter. De unge tsjekkernes neste motstander i basisgruppe B blir USAs lag på fredag. Kampen starter klokken 17.00.

Nordmennene, som som nykommere blant eliten plaget amerikanerne i åpningskampen, vant første periode på straffe 13:11. Og de tok nesten ledelsen da keeper Hrabals skudd etter fire minutter ble stoppet av stolpen etter Solbergs skudd.

Tsjekkerne, i en omorganisert komposisjon, forsvarte seg så for ikke å bli svekket, og i midten av det 11. minutt åpnet Kulich scoringen med et suverent skudd over Stensruds venstre betong. Prčíks inngripen i det 15. minutt ble kontrollert av videodommeren, det var en mindre straffe, men tsjekkerne måtte score tre innen et halvt minutt.

Koch skjøt farlig to ganger, den første ble tatt av Hrabal, andre gang ringte venstre stokk. I det 18. minutt, etter flere forsøk, la Kulich pucken forbi Stensrud på et powerplay og økte scoringen.

Ved starten av andre akt skjøt Bareš fra en god posisjon, og det var en komplikasjon på den andre siden. Sapoušek mistet pucken i eget mål og Lökkebergs poengforsøk havnet i nettet. Snart klarte Redlich og Hamara å svare, men Stensrud protesterte.

Fra det 25. minutt spilte de unge tsjekkerne fem mot tre i 71 sekunder, men uten hell. I det 33. minutt, umiddelbart etter å ha vunnet ballen, brukte Czech skjermen foran seg perfekt og roet laget ned.

På 37 sekunder sto det allerede 4:1 – Papuga ga pucken til Šalé, som med en sving hektet den på kloss hold med en backhand ved hjelp av en kjepp under tverrliggeren. I det 39. minutt hevdet Šalé seg igjen og understreket favorittens overlegenhet.

I tredje del var det nettopp slutten. Tsjekkerne, som spilte komfortabelt, la til flere mål og nordmennene trakk seg gradvis. I det siste 45. minuttet scoret Šalé på den nærmeste stolpen med et forsøk på lang hold.

I det 49. minutt nøt det tsjekkiske landslaget et numerisk overtak etter at Melovský skjøt i baken på Šapovaliv, som opererte i målfeltet.

Et nytt numerisk overtak fulgte i det 54. minutt. Bareš plasserte Šalé i en ideell posisjon mellom sirklene, og han fullførte hattricket med et kompromissløst skudd. Kulich var ikke langt bak i miniskuddkampen, og etter en vellykket avslutning i det 56. minutt feiret han også hattrick.

Slovaker og kanadiere vant for andre gang

Canadas hockeyspillere, som forsvarer gullet i det siste mesterskapet, utklasset i dag Latvia 10:0 i grunnkampen i gruppe A. Finnene står derimot uten poeng etter to opptredener etter et overraskende nederlag mot tyskerne. I den «tsjekkiske» gruppe B, derimot, takket være seieren over sveitserne, selv etter den andre kampen, holdt slovakene seg hundre prosent.

Canadierne fortsatte på glimrende vis sin første seier mot finnene (5:2). Latverne ledet 5-0 kort tid etter pause. Fem poeng kom fra Macklin Celebrini, som scoret et mål og la til fire assists.

Conor Geekie og Carson Rehkopf scoret to mål hver. Canadas rekord tredje mål ble også scoret av forsvarer Oliver Bonk, sønn av den tidligere tsjekkiske spissen Radek Bonk.

Allerede før det, i ettermiddagskampen, klarte tyskerne å overraske finnene i sin første kamp i turneringen. Til tross for det første målet tapte de 1:2 og 2:3, men før slutten av andre omgang gjorde Roman Kechter og Veit Oswald, som scoret to mål, 4:3 på 91 sekunder.

Slovakene møtte sveitserne, som også dukket opp for første gang i Gøteborg, hovedsakelig takket være den feilfrie prestasjonen til keeper Adam Gajan, som holdt nullen takket være 36 redninger.

Samuel Honzek åpnet scoringen i det niende minuttet, og klarte så ikke å omsette et frispark i andre omgang, men helt på slutten sikret Peter Repčík og Servác Petrovský seieren.

Verdensmesterskapet i hockey under 20 år i Gøteborg:

Gruppe A:

Finland – Tyskland 3:4 (1:1, 2:3, 0:0)

Mål og assists: 9. Männistö (Bau), 22. Halttunen, 24. Bau (Hemming) – 6. Oswald (Hördler), 23. Hübner (Bicker), 34. Kechter (Elias), 35. Oswald (Hauf, Hördler) ). Dommere: Hebeisen (Sveits), Young (USA) – Durmis (SR), Rozitis (Latvia). Utelukkelser: 4:4. Nytter ikke. Seere: 5077.

Latvia – Canada 0:10 (0:2, 0:3, 0:5)

Mål og assists: 6. Geekie (Mateychuk, Celebrini), 8. Yager (Celebrini, Lamoureux), 22. Allard (Wood, Bonk), 25. Rehkopf (Celebrini), 31. Celebrini (Wood, Mateychuk), 43. Minten (Nelson), 44. Wood, 46. Geekie (Minten, Savoie), 47. Rehkopf (Celebrini, Dumais), 51. Poitras (Yager, Nelson). Dommer: Ondráček (Tsjekkia), Brander (Fin.) – Konc (SR), Schlegel (Sveits). Ekskludering: 5:3. Bruk: 0:2. Seere: 6321.

Slovakia – Sveits 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)

Mål og assists: 9. Honzek (Repčík), 59. Repčík (Mešár, Štrbák), 60. Petrovský. Dommer: Eriksson (svensk), Hinterdobler – Heffner (begge tysk), Riecken (østerriker). Utelukkelser: 5:1 Ingen bruk. Dempning: 1:0. Seere: 986.

Tsjekkia – Norge 8:1 (2:0, 3:1, 3:0)

Mål og assist: 11. Kulich (Prčík, Šapovaliv), 18. Kulich (Melovský, Hamara), 33. A. Čech (Becher), 33. Šalé, 39. Šalé (Melovský, Sapoušek), 49. Šapovaliv (Melovský ,Melovský , Kulich), 54. Šalé (Bareš, Rymon), 56. Kulich (Hamara, Štancl) – 22. Lökkeberg (Haugen, Granath). Dommer: Kohlmüller (Tyskland), Žák (SR) – Gustafson (USA), Nyqvist (Sverige). Utelukkelser: 4:6. Bruk: 3:0. Seere: 1258.

Tsjekkia: Hrabal – Hamara, Alscher, A. Čech, Cibulka, Prčík, T. Galvas – Bareš, Šapovaliv, Kulich – Melovský, Sapoušek, Šalé – Štancl, Becher, Rymon – Židlický, M. Přibyl, S. Redlich. Trener: P. Augusta.

Norge: Stensrud – Koch, Larsen, Solberg, Papuga, Lie, Wasenden, fra 21. i tillegg Lafton – Steen, Vesterheim, Brandsegg-Nygard – Haugen, Lökkeberg, Granath – Olsen, Johnsen, Magnussen – Dalen, Wold, Bakkevig – fra kl. 21.pluss Bah. Trener: Nylund.